Reasoning questions and answers for Placement

1. My neighbor has seven children. Every brother has an equal no. of brothers and sisters, but each sister has twice as many brothers as sisters?

Ans: 4,3

2.There are 11 more animals than birds in a pet shop. If there are as many birds as animals and if there are as many animals like birds the no. of legs is 4/5 of the original. How many birds and animals are there?

Ans: 22,11

3.one soap can be made out of the scraps obtained while preparing 11 soaps. How many soaps can be prepared out of the scrap obtained out of 251 soaps? (Take all possibilities)

Ans: 25

4. Find out the five-digit number whose first digit is three times that of its fifth digit, the fourth digit is four more than the second digit, the third digit is three less than the second digit, and there are 3 pairs of digits such that each sum is 11?
Ans: 65292

5. 2XX
3XX

5XX
X4X
XX3
——-
XXXXX
——-
Find out the X’s and seven is not there in the calculation.

Ans: 281×332

6.There are 5 burglars and once went to a bakery to rob it obviously The first guy ate 1/2 of the total bread and 1/2 of the bread. The second guy ate 1/2 of the remaining and 1/2 of the bread. The third guy, the fourth guy, and the fifth guy did the same. After the fifth guy, there is no bread left out. How much bread is there?

Ans:31

7.The mainline train starts at 5.00 AM and the harbor line train starts at 5.02 AM. Each train has a frequency of 10 minutes. If a guy goes in the morning at a random time what is the probability of him getting the mainline train?

Ans: 0.8

8.There is a 66x33m rectangular area. Ram is 11/8 times faster than Krishna. Both of them started walking at opposite ends and they met at some point then, Ram said “See you at the other end” Then they continued walking. After some time Ram thought he will have tea so he turned back walked back 15 meters then he changed his mind again and continued walking. How much Krishna has traveled by the time they meet?

9. A farmer has C chickens. A sack of feed comes for 9 days. As the feed cost is increasing the farmer sells some chickens and retains 12 chickens. If he reduces the feed quantity by 10%.Then he observes that the feed comes for 30 days.

Ans:36

10. Escalator Problem.

A person walking takes 26 steps to come down on an escalator and it takes 30 seconds for him for walking. The same person while running takes 18 seconds and 34 steps. How many steps are there in the escalator?

Ans: 46

11. There are nine cards arranged in three rows and three columns. Each row contains at least one green card. There are three yellow corners. Red is either in the first row or second row. There are 2 greens in the 3rd column and 2 blues in the second row. What is the arrangement of the cards.

Ans: Y R G
B B G
Y G Y